SCREENS

Wat zijn screens?

Bent u op zoek naar praktische en effectieve zonwering om de binnentemperatuur van uw woning aangenaam te houden, zelfs tijdens een hittegolf? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor screens. Een screen is een zonnescherm dat strak langs uw raam naar boven en beneden beweegt. De constructie is vergelijkbaar met die van een rolluik, het doek glijdt tussen twee geleiders verticaal naar beneden. Hierdoor nemen screens geen kostbare ruimte in beslag en blijft de vrije doorloop langs uw ramen behouden. De bediening kiest u zelf. Vindt u het geen probleem om het zonnescreen handmatig open en dicht te doen? Houd dan de kosten laag en kies voor handmatige bediening. Elektrische bediening, met bijvoorbeeld een wandschakelaar of afstandsbediening, biedt meer gebruiksgemak, maar is ook duurder in aanschaf. Houd rekening met een meerprijs die ligt tussen de € 100 en € 300 per zonnescreen. Het doek van een zonnescreen wordt meestal gemaakt van glasvezel of polyester, omhuld met een PVC-coating. Het doek is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Zo sluiten de screens altijd naadloos aan bij de rest van uw woning.

Optimale zonwering

Screens zijn bevestigd aan de buitenkant van uw woning. Hierdoor worden de zonnestralen al tegengehouden voordat ze uw raam bereiken. Doordat het glas in uw ramen niet opwarmt, blijft de binnentemperatuur de hele dag lang heerlijk koel. De perfecte zonwering dus. Het doek van een zonnescreen reflecteert zonnestralen, is bestand tegen weersinvloeden én is vuilafstotend. Screens zijn echter niet verduisterend, uw huis blijft dus lekker licht. Een bijkomend voordeel van screendoeken is dat u wel naar buiten kunt kijken, maar dat voorbijgangers niet naar binnen kunnen kijken. Naast zonwering profiteert u dus ook van een stukje extra privacy.

Screens in de winter

Het belangrijkste voordeel van screens is zonwering. Een zonnescreen is echter niet alleen in de zomer interessant. Screens hebben namelijk een isolerende functie die ook in de winter zeer goed van pas komt. Sluit ‘s avonds en ‘s nachts uw screens en u zult zien dat de warmte een stuk beter in uw woning blijft. Zo bespaart u in de zomermaanden op de kosten van airconditioning en zet u in de winter uw verwarming een graadje lager met lagere stookkosten als gevolg. Screens zijn dus een investering waar niet alleen u, maar ook uw portemonnee profijt van heeft.

Zipscreen

Screens zijn verkrijgbaar in 2 soorten: het standaard screen of het zipscreen. Bij een zipscreen, ook wel een ritsscreen genoemd, zit het screen met behulp van een rits in de begeleiders bevestigd. Het voordeel? Het doek zit extra stevig bevestigd en er zit geen ruimte meer tussen het doek en de geleiders. U heeft geen last van een klapperend screen, doordat het zipscreen compleet windvast is. Doordat een zipscreen aan de zijkanten volledig gesloten is, komen insecten daarnaast met geen mogelijkheid meer langs uw scherm. Beslis zelf of u gaat voor een standaard zonnescreen of voor een windvast en insectenwerend zipscreen óf overleg de mogelijkheden met uw zonwering specialist.

Zonwering voor uw slaapkamer

Bent u op zoek naar zonwering voor uw slaapkamer? Er zijn verduisterende screens verkrijgbaar, maar deze worden meestal alleen aan de binnenzijde van een raam geplaatst, omdat de verduisterende coating vaak niet tegen alle weersomstandigheden bestand is. Een andere optie zijn rolluiken. Rolluiken zijn vergelijkbaar met screens. Een belangrijk verschil is dat rolluiken verduisterend zijn. Deze eigenschap maakt rolluiken op en top geschikt voor uw slaapkamer. Houd het rolluik op een hete dag gesloten en profiteer ‘s nachts van een heerlijk koele en donkere slaapkamer. Rolluiken weren daarnaast ook een groot deel van het geluid van buitenaf. Kortom: een goede nachtrust is gegarandeerd.