ROLPOORTEN
In situaties waarbij meer comfort dan een eenvoudige kantelpoort gewenst wordt, maar het –i.v.m. de vereiste ruimte– bijvoorbeeld niet mogelijk is een sectionaalpoort te plaatsen, kan een rolpoort een goed alternatief zijn.
Een rolpoort werkt zoals een rolluik: de lamellen rollen zich rond een as op in een gesloten kast, welke al dan niet weggewerkt kan worden. Het verschil met een rolluik is dat bij een rolpoort de profielen en lamellen groter –en daarmee stabieler– uitgevoerd worden. Daarnaast kan er gekozen worden om de kast aan de binnen- of aan de buitenzijde te monteren.
lamellen
Afhankelijk van de benodigde afmeting worden rolpoorten uitgevoerd met 53 of 77 mm hoge aluminium lamellen, welke leverbaar zijn in een groot aantal kleuren. Om lichtinval in de garage te creëren is het mogelijk om (een deel van) de lamellen te laten voorzien van doorzichtige vensters.
veiligheidsvoorzieningen
Omdat rolpoorten worden toegepast bij een doorgang, zijn er meerdere mogelijkheden om de persoonlijke veiligheid te verhogen. Zo voorkomt een valbeveiliging dat de lamellen een vrije val naar onder zouden maken; verder is het mogelijk met een zogeheten onderlatbeveiliging de rolpoort te laten stoppen zodra deze een obstakel detecteert.
bedieningen
Rolpoorten kunnen, vanwege het hoge gewicht, uitsluitend aangedreven worden door middel van elektromotoren. Om de rolpoort van buitenaf te kunnen openen, zijn er diverse mogelijkheden als een draadloze handzender, een sleutelschakelaar of een codeklavier voor toegang middels een persoonlijke code. Om de rolpoort bij stroomuitval te kunnen bedienen, kan het nog uitgebreid worden met een noodhandbediening d.m.v. een draaistang of een noodstroomvoorziening.